× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Zoom na posily: Newton, Conway, Tervo


08.08.2023

V dnešnom Zoome na posily si predstavíme troch legionárov s kanadským, anglickým a fínskym občianstvom, ktorí budú pôsobiť v ofenzíve Michaloviec a Trenčína, a tiež v bránke Banskej Bystrice. Bude zaujímavé sledovať, ako sa táto trojica uchytí v našej najvyššej súťaži.

Max Newton (HK Dukla Ingema Michalovce)

Pre rodáka z kanadského Vancouveru bude pôsobenie v Michalovciach prvým mimo americký kontinent. Štatistiky tohto dvadsaťpäťročného praváka z uplynulej sezóny určite prispeli k tomu, prečo ho na Zemplíne angažovali. V šesťdesiatich siedmich zápasoch, odohraných v ECHL za tím Reading Royals, získal sedemdesiatdva kanadských bodov za tridsaťštyri gólov a tridsaťosem asistencií. V play – off si v ďalších desiatich dueloch pripísal zhodný počet kanadských bodov za päť gólov a päť prihrávok. Počas sezóny odohral štyri zápasy aj v AHL, jeden za americký Wilkes-Barre/Scranton Penguins a tri za kanadský tím Belleville Senators. Tu sa však bodovo nepresadil a zaznamenal len jednu jedinú prihrávku. Newton okrem toho patrí k častejšie faulujúcim hráčom, v predošlej sezóne nazbieral až šesťdesiatpäť trestných minút, pričom nejde o jeho kariérne maximum. Okrem ECHL odohral niekoľko sezón aj v NCAA v tíme University of Alaska – Fairbanks a v sezóne 2021/2022 ako kapitán v mužstve Merrimack College, kde dokopy pôsobil dve sezóny a rovnako patril k vysoko produktívnym hráčom. Ak sa v Michalovciach dokáže uchytiť, môže byť ofenzívnym ťahúňom „líšok.“ Jeho výhodou je, že je použiteľný na krídle ako aj na pozícii centra.

Scott Conway (HK Dukla Trenčín)

Ofenzívne zaujímavejší než Newton je však rodák z britského Basingstoke, Scott Conway, ktorého pre nadchádzajúcu sezónu angažovala Dukla Trenčín. Dvadsaťosemročný center, vlastniaci anglické aj kanadské občianstvo, prichádza do Dukly z popredného britského celku – Belfast Giants, v ktorom odohral dve sezóny a získal dva ligové tituly. V britskej najvyššej súťaži zaznamenal v uplynulom ročníku deväťdesiat kanadských bodov (40 + 50), na ktoré potreboval odohrať päťdesiatjeden zápasov, v play – off v ďalších štyroch pridal štyri body za dva góly a dve asistencie. Nešlo o náhodu, podobné čísla mal aj v sezóne 2021/2022, počas ktorej sa dostal aj do národného výberu Veľkej Británie a v siedmich dueloch zaznamenal dva body za dve asistencie. Conway si v mladšom veku prešiel zámorskými mládežníckymi kategóriami, tri sezóny odohral v univerzitnej NCAA za Providence College, odkiaľ sa prepracoval do Providence Bruins, kde bol v sezóne 2019/2020 spoluhráčom Róberta Lantošiho a Petra Cehlárika, či Coopera Zecha, ktorý v novej sezóne posilní HC Košice. V AHL pôsobil iba počas spomenutej sezóny, nasledujúce ročníky už hral v nižšej ECHL. Viackrát sa mu podarilo dostať do výberu all – stars, či už v nižších zámorských súťažiach (USHL, BCHL) ale aj v britskej EIHL, kde sa v sezóne 2022/2023 okrem toho stal hráčom roka, najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom ligy, ako aj útočníkom roka. Skúsenosti má tiež z Champions Hockey League. Aj samotný hráč hodnotí dve sezóny v Belfaste vysoko pozitívne, čo potvrdil aj pre klubový web hkdukla.sk: „Obdobie v Belfaste je pre mňa osobne asi najlepšie hokejové obdobie aké som doposiaľ zažil. Majú skvelých fanúšikov a atmosféra je tam neuveriteľná. Podľa počutia asi niečo podobné ako v Trenčíne. Mesto aj chalani v kabíne boli super. Boli sme dobrá partia. Na ľade sa mi darilo, góly mi tam padali, darilo sa aj tímu, bolo skvelé zdvihnúť trofej pred fanúšikmi. Na toto obdobie nikdy nezabudnem.“ Podľa vlastných slov má v hlave len tie najvyššie ciele, ak si teda udrží produktivitu ako v Belfaste, môže patriť k najlepším hráčom extraligy.

Samuli Tervo (HC ´05 Banská Bystrica)

Zaujímavú akvizíciu, tentokrát do bránky, predstavila pred nedávnom aj Banská Bystrica. Pod Urpín prichádza fínsky brankár Samuli Tervo. Dvadsaťšesťročný hráč pôsobil doposiaľ zväčša v druhej najvyššej fínskej súťaži, kde odchytal viac ako dvesto stretnutí, resp. v mládežníckych ligách. Pôjde preto o vôbec jeho prvé pôsobenie mimo rodnej krajiny. Ostatné dve sezóny odohral v tíme Kiekko – Vantaa, hoci počas prvej ako kmeňový hráč Jokeritu Helsinky, za ktorý však neodohral ani jeden zápas. V oboch sezónach zaznamenal úspešnosť zásahov na úrovni cez 90 %. Lepšie sa mu darilo v play – off, i keď odohral v každom ročníku len po tri zápasy, úspešnosť jeho zákrokov bola približne na úrovni 93 %. „Samuliho sme si vyhliadli na odporúčanie a spolu s naším trénerom brankárov sme si napozerali jeho zápasy. Zaujal nás svojou výškou (193 cm) a zároveň dobrým pohybom v bránkovisku. Ďalšou z jeho predností je, že dobre číta hru. Posledné dve sezóny odchytal najviac zápasov zo všetkých brankárov v Mestis lige. Sme presvedčení, že s Filipom (Belányim), ktorému veríme a nastúpi do sezóny ako prvý brankár, vytvoria silné brankárske duo, ktoré sa bude vzájomne dopĺňať a podporovať,“ povedal pre klubový web hc05.sk Ľuboš pisár, generálny manažér pre športovú oblasť. Ako ďalej uvádza web „baranov“, Tervo patrí k brankárom, ktorým sa už podarilo aj skórovať, môže preto v tomto smere napodobniť iného fínskeho brankára, v minulosti pôsobiaceho v našej lige, Sasu Hoviho.

 

Jeho gól si môžete pozrieť na tomto odkaze:

Maalivahti Samuli Tervo laukoo maalin! - YouTube

 

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Marián Kubík

PODOBNÉ ČLÁNKY